高考英语总复* 阅读理解专项攻略二 推理判断题课件

发布于:2021-06-11 10:47:33

? 推理判断题不但要求学生要理解具体事实细节,也要理 解抽象的含义;既要理解字面意思,又要理解其深层含 义,包括作者的态度、观点、意图等,领悟作者的言外 之意(即我们所说的 read between lines);既要求理解文章 中某句、某段的含义及全文的逻辑关系,又要求根据其 含义及逻辑关系进行判断和推理。即综合概括、推导结 论、推理判断。这种题型包括判断题和推理题。这两类 题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的 判断又依赖于合乎逻辑的推理。判断题考查学生在理解 文章的基础上,对不同观点进行评价和判断的能力。推 理题考查学生由文章的字面信息推出未知信息或隐含信 息的能力。 ? I'm a single mom looking for a job.One morning I had grabbed my favorite spot at a local Starbucks and was going through the newspaper when I noticed a man in ragged clothing looking really unkempt(不整洁的).I felt led to speak to this man and so I did. ? I learned that he was homeless and just wandered from place to place.Starbucks was nice enough to allow him to come in from the cold or the heat depending on the day.I also learned that he used to be an architect,but as we spoke I saw more and more that he wasn't at the fullest of mental capabilities, which made me even more upset that he didn't have a place to go. ? I sat with this man for a very long time in Starbucks calling different clinics , hospitals , shelters , police departments.He even gave me a beat up business card of a gentleman saying that was his son's phone number.It was an out-of-state number,but I called anyway but was not able to reach him.Unfortunately,all the places I called were unable to take him. ? I asked him if he was hungry and he said yes,so I went down the street to a deli and ordered a sandwich and drink.When I got back,my new found buddy became angry for a reason I was not aware of or maybe it was some sort of mental disturbance.All I could do was set the sandwich down and told him that I'll leave it there for him if he wanted it and I left.I walked around town for a couple minutes and ? 1.The author of the passage ________. ? A.was out of work B.has a big family ? C.looks really unkempt D.was a homeless person ? 2.The author stayed with the man for a very long time to ________. ? A.find him a place to go ? B.wait for his son's number ? C.order him something to eat ? D.prevent him from being hurt ? 3.The man became angry because ________. ? A.he can't reach his son for long ? B.he must have some mental disease ? C.he was hungry so much ? D.he didn't want the author to leave ? 4.From the passage,we can learn that the author is ________. ? A.cruel B.lovely ? C.kind D.cool 【语篇解读】 这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在 寻找工作的路上遇到了一个无家可归的老人。出于好心 作者想给他找到一个去处,然而遇到了一些意想不到的 事情。 1.A 细节理解题。根据文中第一段I'm a single mom looking for a job可判断作者是没有工作的,因此选A。 2.A 细节理解题。根据文中第三段I sat with this man

相关推荐

最新更新

猜你喜欢